Гущерче

Величка Петрова
ГУЩЕРЧЕ
Разхождаше се
весело в шубрака.
Търсеше побратими.
Дали
познаваше поляната позната
на братя, лели,
врабци и щурци?
Бе мъничко.
Завърташе опашка.
С езичето проучваше света.
Навярно му се искаше да влачи
със себе си
огромен звяр - муха.

Но нещо непознато замириса.
Коремчето от болка се изви.
Погнаха го
алени езици…
Светкавично в шубрака
се укри.

Там бе домът му.
Неговата крепост.
Убежище.
Спокойствие.
Уют.
Но ето, че
през димното усое
запука страшно,
ален пушек лют.

Стърнище почерня.
И Божи твари
внезапно се превърнаха на прах.
Гущерчето излетя на пара.
Невинно беше.
Още бе
без грях.
 8.11.2018г.