Какво е...

Антонина Димитрова -Болгария
Какво е село без поминък –
обречена на глад земя.
Огнище без душа изстива.
Какво е село без стада
и селска къща без животни –
семейство клето без дете –
сиротно, тъжно и самотно…
Живот от мъка покосен.
Убийци в къщите нахлуват –
уж чума плъзнала навред.
Дори от Бог не се страхуват!
Човеко, Чумата е в теб!
Сълзи, молитви…Не помагат.
Душманин селото мори.
 Пустосва дядо, плаче баба,
не мигват цяла нощ  очи…
Съдират всичките ти кожи –
ако не им се подчиниш,
жестока глоба ще ти сложат. 
Вместо душа – пари, пари…
Овце, кози, свине…Остана…
От вън месото ще внесат.
България умира бавно,
народът също е на път…
И после…пак ще обещават…
Готов ли си да им простиш?!
Не ставай, Българино, жалък!
Палачите си накажи!
12.08.2019г.