Вирус на село

Петко Илиев
Чудо голямо, невиждано даже,
в селото наше, небивала драма,
с вирус коронен ни Господ наказа,
вайка се клетата Баба Пуцана.

Как ще при Мара свободно да ходи,
кат`  карантина, наложена строга.
То и без нея, мълвата говори,
„старците гинат от чумата нова“.

С дядо заключени, никой не пускат,
баба из нета започна да рови,
търси в таблета, души кат`  куче,
страшната болест  с какво да  пребори.

Ковита лош е, с число деветнайсет,
значи борбата ще бъде жестока.
Дядото мрънка вече нетрай се,
в кръчмата иска ракийка да лока.

Ракия ли каза -  проклетнико мили?
На баба умника, любов ненагледна,
ето го спирта  от сините сливи,
двойно препечен, бутилка безценна.

Прекръсти се баба, напитката  сипа,
наряза мезета и пъстри туршии,
брашното преся и замеси си пита,
излезе и викна към всички комшии.

„У вас да стоите,  без паника моля!.
Ракията наша мори таз гадина.
Ръцете си мийте редовно на воля!
Дано се разминем с една карантина!


12.03.2020 год.