Златомир Златанов. Любовная баллада

Терджиман Кырымлы Второй
Любовная баллада

Её любил я долгое лето,
пока сверчок ломал смычок:
та отошла, а что до поэта,
память не греет– так печёт.

Долго скитался по городам я,
нет, не расплакался взавой:
выбрала женщина иная
мужем меня– сердцем с той.

Вместе с друзьями летом было
мы посетили монастырь,
после– в тёмный омут, до ила
к ночи, ныряли с рекой на ты.

Кто, не упомню, меня по дружбе,
свёл-поманил к нагим кустам:
вмиг одинокий, я обнаружил
девушку, замертво спящую там.

Летом ненашим ставший чужим ей,
я её тронул– грянул гром–
не встрепенулась, невражине,
мне навстречу– смерти за кром.

Ноги поджаты, коса-плетёнка...
Буря нам грянула брось-не-трожь–
нет, на руках стан её тонкий
я унёс в осенний дождь.

Та ни словечка не сронила,
не спросила, тяжко ли мне,
не напомнила жестом милым,
что без неё живу– о, нет.

Долго без устали я бродивший,
зная, что ждёт нас впереди,
с девичьм телом под звёздами свыше
жизнь до смерти исходил.

перевод с болгарского Терджимана Кырымлы


Любовна балада
 
Обичах я през цялото лято,
но щурецът скъса тънкия лък
и си отиде таз, зарад която
споменът се превърна в недъг.

Дълго скитах по градовете,
не се разплаках нито веднъж.
С нейния образ в сърцето
 друга жена направи ме мъж.

Бяхме с приятели, беше лято.
Отбихме се в един манастир,
после слязохме при реката
и избрахме най-дълбокия вир.

Към храстите кой ме поведе,
не се запитах, така не разбрах.
В тревите заспало и бледо
моето момиче съзрях.

На плитка косата, прибрани нозете...
От бурята изведнъж се стъмни.
Докоснах я, но тя не усети.
Не трепна, когато взе да гърми.

Бе мъртва в чуждото лято.
Бездиханна до чуждия мъж.
Гръбнака й тънък отделих от тревата
и я понесох сред буря и дъжд.

Тя думица не отрони,
не попита дали ми тежи,
нито с отвъден жест ми напомни,
че без нея още съм жив.

Дълго бродих, без да сетя умора,
нийде за отдих не спрях.
С моминското тяло и звездите отгоре
живота до смъртта извървях.

Златомир Златанов
от сб. «Нощни плажове»
https://liternet.bg/publish7/zzlatanov/palinodii/content.htm