Галина Лычковская -Ненаглядный мой край...

Юлияна Великова
Превела на български: Юлияна Донева

НЕНАГЛЕДЕН МОЙ КРАЙ

Ненагледен мой край! На земята най хубав.
Обичам те родино свята.
Най чистия залез,  най светлия изгрев,
от хубост и слънце обгърната.

Сутрин, петлите фенки на гами,
да се къпят в росата предлагат.
Сините облаци и зеления лес
на хора славеев пригласят.

Шумолят в блатото млади треви,
движат се  щъркели с жерави редом.
Срещу езеро дивно , като хълм, острова
и простора пленява ми погледа.

Слушам във утрото звън на камбана,
тясна лента се вий над рекичка.
Далече в гората на граничния остров,
на брега топола – свещичка.

Скъп и мил край, защо  си тъй хубав!
Ширнали златни пшеници,
аромат на трева и полюшваща ръж,
облак птици във въздуха вият се.

Моя светла Русия!  Чаровен мой край!
Не  с теб  не може да не сме горди.
А за сила и мъдрост днес и преди
величаят  те  всички, свещена.

Колко войни и и беди по пътя ти мина
До днес  гордо глава държиш.
Често на твоите гърди горят рани,
но напред, кат богиня вървиш.

Да живееш зад граница навярно добре е,
но към дома ме тегли душата.
Къде ли не била съм в тоз свят голям,
но на родния край се покланям.


Ненаглядный мой край...

Галина Лычковская

Ненаглядный мой край! На земле-лучше нет.
Я люблю тебя, Родина, свято!
Самый чистый закат! Самый яркий рассвет!
Красотою и солнцем объята.

Петухи по утрам, почитатели гамм,
искупаться в росе предлагают.
Голубым облакам и зелёным лесам
хором все соловьи подпевают.

Шелестит у болот молодая трава,
журавли ходят с аистом рядом.
Между дивных озёр, как холмы, острова
и простор, так чарующий взгляды.

По утрам перезвон слышу колоколов.
Вьётся узкою лентою речка.
Вдалеке - синий лес у границ островов,
а у берега - тополь, как свечка.

Дорогой, милый край, до чего ж ты хорош!
Золотые раздолья пшеницы,
буйных трав аромат и колышется рожь,
вьются стаями в воздухе птицы.

Моя светлая Русь! Мой чарующий край!
Нет! Нельзя не гордиться тобою!
А за силу и мудрость, сегодня и встарь,
все тебя величают святою.

Сколько войн и опал ты прошла на пути,
гордо голову держишь доныне.
Часто рана горит у тебя на груди,
но вперёд ты идёшь, как богиня.

За границей живут может быть хорошо,
но душа моя тянется к дому.
Где бы я ни была в этом мире большом,
поклонюсь низко краю родному.