Андрей Андреев. Прах

Терджиман Кырымлы Второй
Прах

Души моей застыла сила.
Был мир вокрестый глух и нем.
Кого я ждал, тот не явился,
не докричался он же мне.

Зимы морозными ночами
в земном и звёздном прахе я
обдумал судьб концы-начала
не разгадав и по краям.

И вдруг давно передо мною,
чтоб мир от забытья спасти,
простушка-липа «слава зною»
на раздорожье ну цвести.

Пон ней, в заре зимы отвергшей
пустую степь житья-бытья
и смерти путаные верши,
не ждя кого останусь я.

Лучи взапуски детки словно
ввысь до эоновых тенет,
а мне роняют мои клоны
и прах земной, и звёздный цвет.

Андрей Андреев


Прах

Сърцето месеци не мигна.
Светът край мен бе ням и глух.
Когото чаках, не пристигна,
когото трябваше– не чух.

През нощите студени, зимни,
сред земния и звезден прах,
съдби премислих и години,
но тайната им не прозрях.

А тази сутрин, от забрава
за да спаси света студен,
на кръстопътя се изправя
разцъфнало дърво пред мен.

И аз заставам под дървото,
опровергало в утринта
безсмислието на живота,
безумията на смъртта.

Лъчите лъч в небето гонят,
смехът достига ведър смях...
И върху мене клони ронят
и звезден цвят, и земна прах.

Андрей Андреев