Росен Русев Воспоминание Пер. с бг

Лилия Охотницкая
Автор: Р. Русев

Къщичката с покрива полузелен
от стари керемиди,
вратата дървена
и малкия прозорец -
спомени от детството,
дърветата встрани
разцъфнали, зелени
и ореха отляво...
Пътека със цветя
от двете и страни,
завършващи със два чимшира
и майка ми
как всеки ден  полива.
Сега се връщам
в притихналата вечер,
поглеждам входната врата
и малкото прозорче,
но някак не е същото.
Пак тя е - къщата
със дървена врата
и малкия прозорец,
до нея цъфнали дървета,
пораснали и остарели,
но малката врата,
стои притворена и чака...
Няма кой да я отвори.

ВОСПОМИНАНИЕ
Превод: ЛИЛИЯ ОХОТНИЦКАЯ

Домик с полузелёной крышей,
покрытой старой черепицей,
деревянная дверь
и маленькое окно -
воспоминания из детства,
деревья расцвели, зелёные,
и орех слева...
дорожка с цветами
по обе стороны,
заканчивающаяся двумя самшитами
и мама моя
каждый день цветы поливающая.
Сейчас возвращаюсь
притихшим вечером,
вижу входную дверь
и маленькое окошечко,
но нет ничего больше.
Только он - домик
с деревянной дверью
и маленькое окно,
около него цветущие деревья,
разрослись и постарели,
но маленькая дверь
стоит приоткрытая и ждёт...
Нет никого, кто бы её открыл.
Некому сказать: "Добрый день",
Травы стало больше во дворе,
а цветов нет.
И тишина...
Такая тишина...
Как на поминках...