551. Василь Стус. Из Рильке. Сонеты к Орфею, I, 20

Алёна Агатова
И как тебе, Боже, сложу я хвалу?
Пенье – то ж зелье твое.
Россию я вспомнил. Вечернюю мглу.
И ранней весной коня.

С путами на передних ногах
он за селом гулял,
без пастуха на вольных  лугах
как гривою он  мотал!

Космы метались у сиваша,
оборванный грубо галоп
выдал, как вспыхнула шалом душа,

ведь мир весь ложился у ног.
Ржал он и слушал. Прими жеребца
в дар твоей сказке, что дошла до конца.


Яку тобі, Боже, складу я хвалу?
Мій спів — то ж твоє дання.
Росію згадав я. Вечірню імлу.
Провесну. І коня.

З путами на передніх ногах
він за селом блукав,
самoпасом лишений у лугах.
Як гривою він стрясав!

Скидалися косма у сиваша,
а грубо стриманий біг
значив, як займалась шалом душа,

бо ж безмір лягав до ніг.
Іржав і вслухався. Посвята оця —
казці твоїй, що доходить кінця.