5. Lermontov - Stanzas I Like When Struggling

Феликс Ремов
Mikhail Lermontov: Stanzas (I Like When, Struggling with Her Soul…)

I like when, struggling with her soul,
My sweetheart blushes like a rose:
The same as before thunder’s rolls
It can be seen how sunset glows.

I like her sigh when shines the moon
And in a nightly wood she walks:
The same as a gold-stringed harp tunes
And to a cold wind gently talks.

But sweeter is to hear her pray
And to see a tear in her eye:
The same as, watching Jesus’ pain,
An innocent cherub did cry.

May ‘95, 1, 10–11.09.99

Оригинал:
Михаил Лермонтов «Стансы (Люблю, когда, борясь с душою…)» (1830)

Люблю, когда, борясь с душою,
Краснеет девица моя:
Так перед вихрем и грозою
Красна вечерняя заря.

Люблю и вздох, что ночью лунной
В лесу из уст ее скользит:
Звук тихий арфы златострунной
Так с хладным ветром говорит.

Но слаще встретить средь моленья
Ее слезу очам моим:
Так, зря Спасителя мученья,
Невинный плакал херувим.