Курча та жайвiр

Анатолий Потиенко
(байка для дітей і не тільки)

НовИй день Жайвір в небі розпочав 
Своєю піснею в честь сходу сонця.
Від щебету прокинулось Курча
І Квочку-маму запитало:
                –Що це?

Такого я не чула іспокон,
Хоча живу на світі майже місяць.
Сама ж умію тільки «Ко-ко-ко;!»,
Тож співу тОму хочу теж навчиться.

Хто це співає, мамо, в небесах?
Я теж співати так красиво хочу…
–Щебече Жайвір це, ранковий птах, –
Відповіла Курчаті мати Квочка. –

Для нас же спів не радість, а тягар –
Співати, доню, не твоя це праця:
Лише у декотрих співочий дар,
А Кури створені носити яйця…

Не за своє ніколи не берись, –
Мораллю ці слова повинні стати, –
Займайся тим, до чого маєш хист,
І будуть тебе інші поважати.
                26.01.2021 р.