Ти искаш да вярваш

Радко Стоянов 2
Ти  искаш да вярваш, че Бог е велик,
очакваш Спасител и просиш за милост,
но в теб не изгрява надежда – светлик,
очите ти виждат житейската гнилост!

А тя е безкрайна. Зловонната смрад
залива душите и вярата трови.
На злото издига вековен палат,
мечтите пристяга в железни окови.

Когато децата умират от глад,
бащите когато се връщат безхлебни,
започваш да мислиш за дявол рогат,
а не за молитви и песни хвалебни.

Дали богохулни са  тези слова?
За Бога доброто е свята повеля!
И твои са всички човешки права,
когато се бориш за хляб и постеля!