Комашки

Надежда Радченко
СОНЕЧКО

Сонечку миле, полети на небо.
Дам тобі все, що тобі треба:
Дам полуниці, вишні, малини.
З'їж і лети до своєї дитини.
Він там сумує i плаче на небі.
Дуже погано синочку без тебе,
Якщо матусі довго немає.
Тебе додому я відпускаю.

БДЖОЛА

- Ой ти, Бджілка-бджола,
Розкажи, де була? 
- Набирала нектар я на лузі,
Щоб медком частувалися друзі.
А під вечір, як відпрацювала,
Я з метеликом вальс танцювала.

МУРАХИ

Маленький мурашка повзе,
Хвоїнку на спині везе.
Ця хвоїнка для малої істоти
Важче дуже великої колоди.
Але треба багато хвоїнок,
Щоб йому збудувати будинок.
Тож сім'я вся мурах разом з ним
Дружно зводить весь день
Спільний дiм.

ДЖМIЛЬ I МУХА

Розповім тобі, послухай,
Що недавно сталось.
Не повіриш: в церкві муха
Зi джмелем вінчалась.
Прилетіли на весілля
Мошки і комашки,
Дарували молодятам
Лугові ромашки.
Джміль і муха збудували
Нову теплу хату.
I тепер у них в оселі
Що не день, то свято.
Лиш зі столу прибирають -
Накривають знову...
Може ти менi не віриш?
Не брешу ні слова!

ЧЕР`ВЯК ТА МЕТЕЛИК

Став з метеликом черв'як розмовляти:
- Як хотів би такі крильця я мати.
Полетiв би, закружляв над квітками,
Над повзучими жуками, павуками. 
Але я такий безкрилий, убогий,
Та до того ж ще й безрукий, безногий.
А метелик черв'яка став втішати:
- Почекай-но, ще ти будешь крилатий.
Підростеш до весни, вiдзимуєш -
За спиною ти крила відчуєш.

СМАКИ РIЗНЯТЬСЯ

З'їв комарик дві травинки,
Трошки супу з маслюків.
Інший смак у його жінки -
Дуже любить грибників.

ЦВIРКУН

Під кущиком суниці
Заграв цвіркун на скрипці.
Відразу всі комашки,
Волошки та ромашки
Гопак затанцювали,
А птахи заспівали.
На небі сумні хмари
До танцю встали в пари.
I сонце заблистало,
I радісніше стало. 
Веселка з краю в край
Повисла через гай.
Скрипаль душевно грає,
Вправніше не буває.

ТАРГАНИ

Таргани, прийдіть до нас оселитися,
По щілинах та кутах розплодитися.
І живіть собі там процвітаючи,
Підбираючи, під'їдаючи
Все, що мила дівчинка Мила
За обідом під стіл впустила.

ЖУК-НОСОРIГ I ЖУК-ОЛЕНЬ

Жук-носоріг з жуком-оленем в лісі
До поединку буцання зійшлися.

Під надійною бронею iз хітину
Приховали вони крильця й спину.
Під суддівством арбітра грача
У битву кинулися два рогача.

В хвилюванні ліс спостерігає:
Хто кого зі спортсменів здолає,
Хто за спритність і силу удару
Удостоїться краплі нектару.

МIЛЬ

У передбачливої молі
Запас до літа є в коморі:
Iз вовни шапки і жакети,
Шарфи, шкарпетки і жилети ...
Багато від цього користі -
Їй буде влітку що поїсти.

ПАВУК

Сплів на двері павук павутину,
На столі розстелив скатертину,
Вимив всі вісім лапок і жде:
В гості хтось неодмінно зайде.

СВIТЛЯЧОК

Вночі всюди морок, жах,
Всюди моторошний страх.

Але добрий світлячок
Запалює нічничок,
Щоб нам висвітлити шлях,
Розігнати страх і жах.

Світлячок, світлячок,
Наш ласкавый маячок,
Без твоєї допомоги
Не знайти в ночі дороги.