Про головне

Анатолий Потиенко
(байка)

Комаха є така – Терміт,
Такий він, як у нас Мураха.
І, вперше вибравшись на світ,
Побачив той Терміт Жирафу.

Читач вже зрозумів, мабУть, – 
Це сталось в Африці далекій:
У нас Жирафи не живуть,
Бо люблять ці тварини спеку.

Жирафу як узрів Терміт,
Лишився дару мови майже,
Аж очі вилізли з орбіт…
А потім він матусі каже:

– До неба аж тварина ця,
Як миші, поряд з нею інші.
Вона, мабУть, звірячий цар,
Якщо серед усіх найбільша?

– Ні, синку, цар звірячий – Лев,
Він, не Жирафа, на престолі.
У світі зріст – не головне,
Вага тако;ж не грає ролі.

А головне – здоровий глузд
Щоб був завжди у всьому й всюди.
Високий бовдур*, та чомусь
«Дурний, як бовдур!», кажуть люди.
                06.03.2021 р.
*Бовдур – димар у хаті з печі, каміна чи плити