Time Management

Дина Фрейлехс
By 11.59 I have decided
that my life would be immediately improved 
by a carefully written list of short-term goals…
                Tim Minchin «Some people have it worse than I»

There are three kinds of people in this world: 1) People who make lists, 2) People who don`t make lists, and 3) People who carve tiny Nativity scenes out of Pecun hulls.
                Mary Roach, «To Do or Not to Do» from «My Planet»

***
In the race of life you`d better not fall
Though it might be hard to stay in control.
In this endless quest a weak one gets lost.
Every morning «to-do-list“ I write first.

Got it! Now to the course I will stick,
Minor things start looking worthy and big,
Well-designed plan to check out my life
All day through — from early morning till night.

It`s quite long -  a poor chance to complete.
If I manage just a small part of it,
I`ll praise myself — the day wasn`t a waste.
I deserve a cup of coffee and rest.

If I fail to do a single point again -
Never mind, all regrets are in vain.
I`ll see off the dying day with a sigh.
In the morning a new list I will write.

                April 2021


За минуту до полудня
осознал я несомненно,
что план действий в виде списка
может жизнь мою конкретно облегчить…

Тим Минчин «Могло быть хуже»

Есть три типа людей: 1) пишущие списки задач, 2) не пишущие таких списков, 3) вырезающие на ореховой скорлупе миниатюрные изображения Святого семейства.

Мэри Роуч, «Делать — не делать» (из сборника эссе "Моя планета")

***
Жизнь сурова. Кто слабак- тот пропал.
Зазевался, оступился, упал.
Я решила: по утрам не спешу,
Список важных дел на день я пишу.

О, мой список! Компас мой, мой маяк.
Занесу в него я каждый пустяк.
Буду жизнь свою со списком сверять,
Чтобы в море будней курс не терять.

В нем десятки строк! За день — не успеть.
Если выполню хотя бы на треть -
Можно вечером себя похвалить,
сделать паузу и кофе сварить.

А не выполню ни пункта опять —
Все равно себя не стану ругать.
С легким сердцем этот день провожу,
Новый список поутру напишу.
               
                Апрель 2021