Сонет 117

Жеглова Людмила Петровна
Казни меня, за то, что  пренебрег,
Всем, чем тебе, любезный друг, обязан.
Я выполнить обет любви не смог,
Хотя был узами так крепко связан.
Безумец! — Тратил твой счастливый час
На душ ничтожных. И парус подставлял
Ветрам, чтоб мчал ладью далеко с глаз
Твоих. Все ухищренья — ты разгадал
Мои. Теперь казни, но не стреляй
Меня ты ненавистным своим взглядом,
И перед смертью слово молвить дай. —
Да, я грешил, но был с тобою рядом!
Одним могу свой грех я оправдать, —
Хотел любовь твою я испытать!

23.06.2021

Текст оригинала

Accuse me thus: that I have scanted all
Wherein I should your great deserts repay,
Forgot upon your dearest love to call,
Whereto all bonds do tie me day by day;
That I have frequent been with unknown minds
And given to time your own dear-purchased right;
That I have hoisted sail to all the winds
Which should transport me farthest from your sight.
Book both my wilfulness and errors down,
And on just proof surmise accumulate;
Bring me within the level of your frown,
But shoot riot at me in your wakened hate;
Since my appeal says I did strive to prove
The constancy and virtue of your love.