Петимата от РМС

Антонина Димитрова -Болгария
Табелката с текст „Терористи” поставят –
позорен подготвят за тях етикет
и на морала обръщат хастара –
кощунство и гавра безсрамна отвред.

А някой стои и мълчи равнодушно –
какво го засяга такъв прецедент?!
Удобно е, явно, да бъдеш послушен
и най-безопасно за този момент.

Но Те не мълчаха. Не се изпокриха
от страх пред фашистки терор, пред разстрел…
Не се покориха бездушно и тихо,
че всеки в честта си се беше заклел.

За себе си нищо не искаха. Само
коричка чер хлебец, подслон и вода.
На тях беше чуждо, за тях беше срамно
за лични блага и комфорт да ламтят.

Лиляна и Малчика, Свилен и Катя,
и Сашо – пет светли и чисти лица.
Пет млади живота изгарят в борбата,
за да изгрее за нас Свобода.

За подвига вече признателност няма.
Жесток егоизъм и фалш!Суета!
Погребват палачи народната памет,
творят мракобесна история пак…

С фашизма възкръснал не се примирявам
и моите внуци ще уча така:
„Петима ремсисти в път страшен, но славен,
безсмъртна чертаят навеки следа.”
20.04.2021г.

*РМС - молодежная антифашистская организация рабочих в Болгарии, которая вела подпольную борьбу против союза с гитлеристской Германии и против болгарских фашистов. Их сегодня новые фашисты называют терористами, пытаясь переписать историю Болгарии.