Tu zupelnie inna jesien

Алла Польская
TU ZUPELNIE INNA JESIEN
 
Jesien pelna slonca, zorza...
Zlote plaze i szum morza.
Nastroj wiecznej fiesty,
Niesie zawsze dobre wiesci.
Pyszne sa owoce morza,
Wyszukane, beda moze.
Aromatow pelna kuchnia,
Tu nie rzadzi gleba prochnia.
Tu skapane w sloncu plaze,
A w sprzedaze pyszne malze.
Morski blekit z moca wola,
Fale tancza dookola.
Ptaki krzycza zwykle z rana,
Od powietrza jestem pijana.
Tu zupelnie inna jesien,
Aksamitnym cieplem niesie.
Jesien, ktora tak zachwyca, 
Pluca tlenem nam nasyca       
I juz slonce tak nie prazy, 
Piasek plaz juz stop nie parzy.
Nawet w miare jest goracy,
Radosc daje cieple slonce.

23-10-2021
                ***
AP (wersja oryginalna)