За порогом - Весна...

Людмила Лашкул 2
                З 20 по 22 грудня зимове сонячне
                протистояння - три самі найдовші ночі
                року та три найкоротші дні.
                З 23 грудня починається похвилинне
                зростання світлої частини доби.




Ото і діждалися;
довгої-довгої ночі
і сам-найкоротшого дня...
Цей день неминуче наврочив:
отам, за порогом Весна.

Цей день не хотів починатись
немов ніч не мала краів...
Ця ніч сил не мала кінчатись -
хтось маком її напоїв...

Хвилинка ця перша так щедро
додала тепла до Зими,
що сніг, накидавши з півметра,
ущух, перестав, занімів...

Зимовіі сни дуже теплі,
якщо тобі мало ще літ.
В безсонні, години - то петлі,
що душать надію на світ.

Три ночі, найдовшії ночі,
у вічність назавжди пішли.
А ранок вже вії лоскоче:
Вставай! Сни збуватись прийшли!"