Сон-380

Хохол Хохотович
В хату гості нагодились,
Тож хазяйка щиро рада,
Застеляє скатертину -
Накриває стіл багатий.

Гості ж хутко поспішають,
Аби сісти й взяти ложку,
Один одного штовхають,
І кричать, як під гармошку.

Стримавшись, поки господар
Привітає їх, - притихли,
Й тут же взялись до роботи -
Спорожнивши все до крихти.

Цямкаючи, наче свині,
Спорожнили всі тарілки,
Що господарка гостини
Настаралась - за днів кілька.

Зїли ковбасу в нарізці,
І сири - як на толоці,
Мясо, тушене на кістці,
І запечене в духовці.

Зїли копчену рибину,
Разом з шкіркою й кістками,
Положивши на хлібину,
Що зчерствіла й зацвіла вже.

Зїли шубу і салати -
І картоплю у мундирах,
Що хазяйка, як для жарту,
Зранку свиням відварила.

Все поїли - не лишивши,
Ні котам, ані собаці,
Настарались до відрижки,
Й полягали - як в бараці.

Господиня з кухні вийшла -
Й розвела в відчаї руки.
Мо, надіялась, що лишать,
Їй хоч кісточку із курки.

Дикуни - сказала тільки,
Нече із країв голодних...
Чому наче? Вони дійсно -
Колоски збирати згодні.