Из Пушкина. К Вяземскому

Игорь Вячеславович Топоров
Да Вяземскага

Так мора старажытны душегубец,
Запальвае i генiй твой?
Ты славiш лipaй залатой сваёй
Нептуна грознага трызубец.

Ня слау яго. У наш стагоддзя агiдны
Сiвой Няптун зямлi caюзнiк.
Ва усix стыхiях чалавек бачны--
Тыран, або вязень, або зраднiк.
1 студзеня 2022

До Вяземського

Так моря древнiй душогубец знай
Собi, запалюэ генiй твiй?
Ти славиш лipoю золотий
Нептуна грiзного тризуб вкрай.

Не слав його. У наш мерзенний вiк сповна
Сивий Нептун землi союзник.
У всix стихiях людина--
Тиран, або в'язень, або зрадник.
1 сiчня 2022

А . С . Пушкин

К Вяземскому

Так моря древний душегубец,
Воспламеняет гений твой?
Ты славишь лирой золотой
Нептуна грозного трезубец.

Не славь его. В наш гнусный век
Седой Нептун земли союзник.
Во всех стихиях человек--
Тиран, предатель или узник.
1826