А далi зима

Оксана Вершинина 2
А що буде далі?..

А далі - Зима,
що наче байдужа
до прагнень та сподівань,
І хоче почути сповідь і спомини...
Осуджує слабкість наших бажань
Вона та пронизує нутрощі холодом...

Льодом міцно та щільно
Заковує,
Дивиться гостро, суворо,
Промовою -
Коротко та доцільно,
Повітрям прозорим -
Дихання вільне.

Чи надовго прийшла?
Так, днів з дев'яносто,
А може й надовше...
Залежить від березня,
Що з того берега
Неба, з прийдешнім
роком Новим на Явдоху настане...
Чи не настане...
Звісно колись холодить перестане,
Ми зачекаєм, тепла дождемося!
А може все це лише нам здалося???

Ні, то Зима, насправді, настала -
Свіжим, прозорим дихання стало...

1 березня (за старим стилем 14 березня) - Явдоха (Евдокия), початок Нового року у наших давніх предків. Тоді рік починався саме з місяця березня і тривав не 12, а 10 місяців).