Абетка квiти та рослини - лiтера д

Елена Палагута
­АБЕТКА
«КВІТИ ТА РОСЛИНИ»
(квітково-рослинна абетка)
– продовження: літера Д

6. ЛІТЕРА «Д» / 7шт.

6.1. Форма «Д»:
(дім = два дерева нахилились та з’єднались зверху гілками
+ з’єднання знизу корінням)

1* (кратко)
Цей «Дімочок» сотворили
Два самотніх Деревця...

2*
«Д» – Дімочок, що створили
Два самотніх Деревця...
І коріння вниз пустили –
Так, для стійкості «Дворця»...

3*
...Два самотніх Дерева
У ліску весняному:
Дуб високий, кряжистий
Й горобини кущ –

Ніжно покохалися...
Не по-Дерев’яному...
А насправді! Трепетно!!!
По велінню Душ!!!

...І рішили Деревця
Дім створити істинний...
І один до одного
Простягли гілки...

Вийшла гарна хатонька...
Тільки придивитеся!!!
Буква «Д» із азбуки –
Наче «Дім» стоїть!!!

6.2. Квіти і рослини на «Д»:

Дерево, Діброва, Дуб
Дівочий виноград, Дзвіночок / дзвінець,
Деревій, Дельфініум, Дурман

4*
«Хіба Дуби колись цвітуть?!. –
Син запитав у мами. –
Чи зрілі жолуДі ростуть
Одразу за снігами?!!»

І дійсно, не відомо нам,
Коли Дерева квітнуть...
Квітки Дубів – у тон листкам!!!
Зелені... Непомітні...

А листяний ліс, де Дуби
Усіх перемагають, –
Дібровами зовемо ми...
Про це ти, Друже, знаєш?!.

5*
Дівочий виноград цвіте
У травні... Також скромно...
Його суцвіття золоте –
Малопомітне гроно...

Але плоДи – цілком смачні!!!
Добротний Дар природи –
Хоч непомітний навесні,
Та влітку насолода!!!

6*
Дзвіночок польовий Дзвеніть
У полі неосяжнім...
Співає славень для весни...
Наспівно... І протяжно...

Неначе срібний Дзвоник, він
Натхненно піє серцем...
Цей милозвучний, тихий Дзвін
Над полем плавно ллється...

7*
Деревій... Дельфініум...
І Дурман-трава...
Ми усім радіємо –
Кожен шле Дива!!!

Деревій – цілитель наш...
А Дурман – не друг!!!
Запашний Дельфініум –
Влітку тішить дух...

Всі вони – цілителі...
І лікують нас...
А в садах, любителям –
Кращі із прикрас...