Франциск Богушевич - Волк и Овца

Денис Говзич Дг
ВОЛК И ОВЦА

Поймал волк ягнёнка
И унес живого!
Плачут сын и мамка,
Оба, право слово.
Тут к мамке Волк собрался,
Прикинувшись учёным,
В овчинку перебрался,
Да идёт с поклоном.
«Пришёл, пани Овечка,
Издалека, неймётся
Вам рассказать о сыне,
Как там ему живётся.
Уж не узнала б ты его,
Живёт себе на воле,
Нет счастливей никого -
Нужды не знает, горя.
Зубы выросли с клыками,
И отпали рожки,
Ножки у него с когтями,
Хвост длинней немножко.
Вовсе Волка не боится,
В хлев никто не гонит;
Есть ему чем защититься
И других прикроет!
Приди, милая, к нам в гости,
Устроим вечеринку:
Будет мясо, будут кости,
Будем есть грудинку!»
«Вот спасибо, дорогой,
За добро такое!
Пусть сын сам придёт домой,
Погляжу, не воет?
Ведь, говорят, меж вами
Нужно выть волками.
Я же по-волчу не умею
Ни выть, ни есть, ни лгать.
Да скинь шкурку, благодетель,
Зубки, вон, видать».

Хоть и глупа была Овца,
Но раскусила хитреца!

ФРАНЦИСК БОГУШЕВИЧ
1886

И ОРИГИНАЛ

Воўк і авечка

Злавіў воўк ягнятка
І панёс жывое!
Плачуць сын і матка,
Як бабры, абое.
Воўк над маткай злітаваўся,
Як які аконам,
У аўчынку перабраўся
Ды ідзець з паклонам.
«Прыйшоў, - кажа, - я здалёчку
Расказаць пані авечца
Добру вестку аб сыночку, -
Як яму цяпер жывецца.
Не пазнала б ты ніколі,
Такі стаў дасужы
І жывець сабе на волі,
Без бяды, без нужы.
Зубы выраслі з клыкамі,
І адпалі рожкі,
Ножкі цяпер з пазурамі,
Хвост даўжэйшы трошкі.
І ўжо воўка не баіцца,
Ў хлеў ніхто не гоне;
Мае чым абараніцца
І другіх бароне!
Прыйдзі, імасць, да нас ў госці,
Справім сабе вечарынку:
Будзе мяса, будуць косці,
Будзем есць без адпачынку!»
«Дзякуй, дзякуй, ягамосці,
За весці такія!
Няхай прыйдзе сын у госці,
Пагляджу, ці вые?
Бо, кажуць, меж вамі
Трэба выць ваўкамі.
Я ж па-воўчу не умею
Ні выць, ні есці, ні лгаць.
Ды скінь скурку, дабрадзею,
Бо зубкі відаць».
 
І авечка, хоць дурная,
А воўка ж пазнае!
 
Францішак Багушэвіч
1886

Художник Charles Santore

ОБ АВТОРЕ:

Франци;ск Бенеди;кт Казими;рович Богуше;вич (белор. Францішак Бенедыкт Казімiравіч Багушэвіч; псевдонимы: Мацей Бурачок, Сымон Рэўка з-пад Барысава; 9 [21] марта 1840 год — 15 [28] апреля 1900 год) — белорусский поэт, один из основоположников новой белорусской литературы. Основоположник критического реализма в белорусской литературе.

Далее

Франциск Богушевич - Отречение
http://stihi.ru/2022/03/21/2602