Лозан Такев-Освободители

Дафинка Станева
Те не бяха от Брюксел,
Ню Йорк и Маями.
Те дойдоха по краткия -
братския път.
Те говореха руски
и бяха славяни.
Тук намериха
българска обич и смърт...
Те не знаеха даже
дали благодарни
ще им бъдем след време
бащи и деца.
Те избраха войната,
а тя е коварна.
Тя безумно убива
съдби и сърца...
Бяха братя по кръв.
Просто бяха славяни.
И под Шипка
намериха своята смърт.
Не дойдоха от Брюксел,
Ню Йорк и Маями,
от Русия дойдоха
за нас да умрат...
Без да имат дори
и имперска идея,
те се биха до смърт
за славянската чест.
И сега ако ти
си докрай
европеец,
ще ги помниш достойно
и утре
и днес.