Ночь близ Кадиса. Пер. Абиджана Алимжанова узб

Лариса Кеффель Наумова
Кадис якинидаги тун
Саноксиз юлдузлар чакнок нафаслар,
Доира чизади денгиз узра ой.
Кайттими качондир утганлар рухи,
Хавотир туш булиб курсатар чирой.

Castа diva... Денгиз узра ёйилган ёлкин,
Балки заминнинг хориган рухи.
Адашган, улокиб мангу азобда,
Олисда топмаган халоват бир зум.

Эхтирос калбларни килади банди,
Жозиба шуласи кумуш тигли ёй.
Худди ракс учун аталган тулов,
йулларга сочади тангаларин ой.

Лулилар карвони ортидан махзун,
Кушик тукилади исимсиз гусса.
Жаранглатиб шунда кул безакларин,
Даврага чорлайди чолгунинг саси.

Туманда уйгонар аста шарпалар,
Оловнинг олтиндек ёлкинларидан.
Юрак-худди лули киз сархуш кезинар,
Хув анов тиник сув тулкинларида.

Бир зум сокинлик-нотаниш гитарачи,
Мухаббат утида ёнар кул булиб!
Самовий дакика тигга айланар,
fаlsetas торидан садо юлкиниб.

Ва таралар, тамом, бугик охангда,
Куйдирар борликни оханглар зарби...
Хапкириб орзулар куйилар бирга,
Худди сунги корридада булгани каби!

Ким голиб,ким маглуб билиб булмайди,
Барибир танхо яшамок душвор.
Яккаш орзулардан чайкалган дарё,
Ракс шиддати у, ичса хам булар.

Самога таралар товонлар саси,
Бир саски калбларга ажойиб совга.
Факат киз боксайди кузлари хуммор,
Нозик кулларини узатиб олга.

Нигохлар чорлови жодугар денгиз,
Етаклар бир сохир кенгликлар томон.
Юлдузлар кунган либос катма-кат,
Худди тунни куйдираетган тизгинсиз олов.

Нимча ва белдаги кенгина камар,
Худди бу карридо букалар жанги.
Икковлон отилар сургар беомон,
Жангари ракснинг сохир оханги.

Шундок енгинада мастона нигох,
Секинлар ракс-калбдаги тугён.
Кизнинг сочларига кадалган тарок,
Ёйик ол елпигич чорлар даврага томон.

Аста мавжланади, шиддатла бирдан,
Титрок ёйилади танага сувдек.
Сунги кичкирик!Биз улдик!Тамом!
Ва ортда жарлик... Вакт тугаганидек.

Тамом... Тугади ракс жодуси,
Уйнаб булдик,сархуш мастона.
Жаранглар кунгирок саси:"алвидо!"
Юракни сугуриб олар ой яна.

Хов, ана куринар -ёркин ойдин йул,
Унинг тулкинида чодирлар калкир.
Йигар хохишсиз таркалиб кетган,
Учмокка шай турган само отларин.

Ал-киме хакида-мавр афсунин,
Ютиб юборади олакуз Кадис.
Бирок севги фламенко ракси каби,
Хамон бир туена сингари азиз.

Мана тонг отди. Орзулар кулар,
Кадисда маёк хали учмаган.
Шунчалар согиндим калбим тирнайди,
cante hondo энди янграмас хеч хам.

Орзуим сайр этмок, уша арава,
Унда маст-аласт мудраган лули.
Фламенко раксига уйнагим келар,
Жунбушга солувчи олов уйинин.

Мени олиб кетгин осмога табор,
Гулхан ловуллаган чодир олдида.
Икковлон ракс тушар эрийди сахар,
Уша лули кушиги хароратидан.