Порастване

Дафинка Станева
На внучките ми Рая и Даная,
които навършват  четири години

Мили малки врабчета игриви,
как осмисляте нашия свят!
За душите ви – тъй доверчиви –
той е приказен необят.

С облак литвате в детския делник,
с Маша търсите път през леса.
Като Пипи поемате смело
подир земните чудеса.

Ето: мравка със зърно се връща.
Тя си няма количка. Защо?
И защо Вълчо все е намръщен?
Ежко има ли си палто?

С глъчка, песен, игри и… моливи
оцветявате сивия ден.
Плач и радост в игрите преливат
в порив детски – тъй чист и блажен.

В книжки с джунгли, вулкани, принцеси
все откривате нови неща.
О, светът е голям, интересен,
но гнезди у дома любовта!

Тя облъхва душите ви бели
с нежна песен и славеев хор.
Мили внучета звездочели,
нека имате светъл простор!


18.05.2022 г.