Юрий Михайлик Пророчество как занятие English

Евгения Саркисьянц
Prophecy as a vocation does not promise much profit.
Fragile beyond their years are prophets' neck vertebrae.
File wood, wiggle your ears - all better than be a prophet,
For the word is: vengeance is mine; the word is: I will repay.

The resonance phenomenon makes repayment secure.
An avalanche brings back the random pebble you throw.
Whether physics so chose, or the devil himself ensured,
But he who has named the unknown has called it by doing so.

Surely everyone, in heaven as well as on earth,
According to word and faith will be requited; but
When the moment comes for redistribution of wrath,
Those growing at high elevations receive a special cut.



***
Пророчество как занятие не обещает выгод.
Шейные позвонки пророков слабы не по годам.
Полезней выпиливать лобзиком, здоровее ушами двигать.
Ибо сказано - мне отмщенье и аз воздам.

Воздаяние обеспечивается явлением резонанса.
Ненароком брошенный камушек, возвращаясь, влечет обвал.
То ли физика так решила, то ли дьявол лично занялся,
но тот, кто назвал неведомое, тем самым его позвал.

И хотя по слову и вере любому, коптящему небо,
возвращается втрое и всемеро в этом и в том мирах,
но в момент, когда происходит перераспределение гнева,
попадает отдельно растущим на возвышенностях и в горах.