М. Рыльский. Яблука доспiли..

Михаил Юсин
Максим Рыльский.
*
"Яблука доспіли, яблука червоні..."

Яблоки поспели, яблоки червоны,
Мы  идём-ступаем стежкою в саду,
Ты меня проводишь лишь до кромки поля,
Я уйду- и может больше не приду.

Уж любовь доспела под лучистым солнцем,
И её сорвали терпкие уста,
И поёт-играет и трепещет сердце,
Как златая веточка лёгкого куста.

Гей, поля желтеют, и синеет небо,
Плугатарь далече белый словно мел...
Поцелуй прощаясь, обними прощаясь.,
Тем легко расстаться, кто любить умел.

***
Яблука  доспіли,  яблука  червоні! 
Ми  з  тобою  йдемо  стежкою  в  саду, 
Ти  мене,  кохана,  приведеш  до  поля, 
Я  піду  —  і  може  більше  не  прийду. 

Вже  й  любов  доспіла  під  промінням  теплим, 
І  її  зірвали  радісні  уста,  — 
А  тепер  у  серці  щось  тремтить  і  грає, 
Як  тремтить  на  сонці  гілка  золота. 

Гей,  поля  жовтіють,  і  синіє  небо, 
Плугатар  у  полі  ледве  маячить… 
Поцілуй  востаннє,  обніми  востаннє; 
Вміє  розставатись  той,  хто  вмів  любить. 

1911—1918.