У. Т. Гудж. Правдолюбец

Валентин Емелин
Зачем я пью? – воскликнул Джонс:
Свидетель Бог – не скрою,
Что бед за прошлый год не счесть,
За этот – больше втрое.

Зачем я пью? – воскликнул Браун,
Пусть я нестойкий в вере –
Святой бы запил, господа,
Ему б мои потери!

Зачем я пью? – воскликнул Смит,
Хоть вы и правы оба,
Я пью – да потому что пью,
И буду пить до гроба.

Вот мы проснулись – Джонс и Браун –
Продолжить излиянья,
А Смит исчез – он был для нас
Продуктом подсознанья!

(с английского)


The Truthful Man
by W. T. Goodge (1862-1909)


Why do I drink? said Jones; ah well,
You don't know all my trouble;
'T was bad enough, Lord knows, last year,
But this year it's been double.

Why do I drink? said Brown; well, there,
This life is full of crosses,
Enough to drive a man to drink
To think of all my losses!

Why do I drink? said Smith; I know
'T is worst of all abuses;
I drink because I like to drink
And make no dashed excuses.

And then we woke, and Brown and Jones
Were there in conversation,
But Smith had been a creature of
Our own imagination!