Врагам

Лева-С
Ворагам

Якуб Колас ( Константин Михайлович Мицкевич
1882- 1956)


За што лiлася кроў людская?
За што гiбеў i гiнуў люд?
Гiбеў набытак ўсяго краю,
I пакаленняў гiнуў труд?

I бег народ, бы ў час паморку,
Закрыўшы вочы, ў белы свет,
I толькi дым ўздымаўся горкi,
Крыжы адзначвалi iх след

А колькi нашых дзетак мiлых
Па тых шляхах вайны ляжыць,
Пануе цiш на iх магiлах,
I край разбураны маўчыць

I вы цяпер рукамi ката
Гатовы сгоду дараваць?
Але цi можна у вас брата,
Скажеце, каiны, прызнаць?

Вам не па сiле груз цяжэрны
Вайны, што самi ўзнялi,
Знiшчэнне, мах яе бязмерны,
Згiнота тяжкая зямлi!

Не вы дасце народам свята,
Не вам пажар вайны залiць!
Дык рукi прэч, забойцы, каты!
Не вам аб згодзе гаварыць!
----------------------------

Врагам


За что пролилась кровь людская?
За что страдал и гинул люд?
Пропал достаток всего краю
И поколений сгинул труд?

Бежал народ, как в час помору,
Глаза закрывши, в белый свет
И только дым вздымался горький,
Кресты отзначивали след

А сколько наших деток милых
На тех путях войны легли,
Царит лишь тишь на их могилах
И край, разрушенный молчит

И вы теперь руками ката,
Готовы мир нам даровать?
Ну, разве можно, вас за брата,
Скажите, каины, признать?

Вам не по силам груз тяжёлый,
Войны, что сами развезли,
Уничтоженья, взмах безмерный,
Да гибель тяжкая земли!

Не вы несёте людям праздник,
Не вам пожар войны залить!
Так руки прочь, убийцы, каты!
Не вам о мире говорить!