Повертайся додому, солдате, поки...

Аделина Нова
Став темніший за чорнії хмари
Під скамницей улюблений пес,
Від скорботи поринув у мари
Та здіймає виття до небес

Вже сумують берези й тополі
За тобою у ріднім Краю,
Більше їх не побачиш ніколи,
Якщо тут ненароком уб'ють

Повертайся додому, солдате,
Повертайся з цієї війни,
Вдома геть зажурилася мати,
Там - дружина, доньки й сини

На беззахисних руку здіймати
Доживаючи залишок днів -
То ганьба! Та життям жартувати
Недоречно, де розпач і гнів,

Де такі ж, як і ти незупинно
Захищають дітей і жінок,
Кожна мати реве на колінах
День і ніч: - вбережи його, Бог!

Молитовно, сердешно благати
Не зупиниться, доки жива,
Повертайся додому, солдате,
Поки смерть зупинила жнива

Поки час не настав умирати
Десь загинувши на чужині,
Повертайся додому, солдате,
Щоб батьки не втрачали синів.
11.01.23