Рыбак

Искандер Борисов
Емануил Попдимитров Болгария
Рибар

В небето грей луната бледна
и бледни трепкат там звезди.
Вълни влекат рибарска лодка,
а в нея млад рибар седи.

И слуша той - вълни игриви
шумят и пляскат и мълвят,
вълшебен дар му обещават,
вълни го ласкаво зоват.

И спира той, и хвърля мрежа,
и вижда в нея лов богат,
към бряг отправя свойта лодка -
усмихнат връща се назад.

И чува пак: вълни игриви
летят и стенат и мълвят,
сърдито плискат се и бесни
отвред му там ограждат път.

Но стига той брега и мрежа
разгъва с трепетно сърце,
и чудо в нея: дева нежна
подава бели си ръце.

Очи се сини дивно смеят
на малка гиздава глава,
а златни къдри - по плещите,
и с морска плетени треви.

Па в миг я жарко той прегръща,
целува, милва я в захлас,
тя с къдри златни го покрива,
с целувки връща му тогаз.

И той върви към своита хижа,
притиска нея до гърди,
и месец как се смей не вижда,
ни как се смееха звезди.
Но спира в миг рибар уплашен
и вижда бледен и смутен:
очи й влажни - веч закрити,
трупът й - мраморно студен.

И дълго трепетно я моли
и с ласки нежни я зова,
но тя очи си не отвори,
не вдигна хубава глава

С дъха си гря й той ръцете,
с гърдите - хладни й гърди,
и месец как се смей не зърна,
ни как се смееха звезди.

Изгря зора, и слънце гледа:
вълна се с ярост бий о бряг.
Рибар наведен и печален,
и труп до него - бял кат сняг.

1904

Рыбак
 http://stihi.ru/2023/01/16/2370

Перевод Александра Борисова

Луна на небе светит тускло
Мерцают звезды в вышине
Волна влечет по морю лодку
В ней молодой рыбак сидит.

Он слушает - играют волны,
Шумят и плещут - говорят
И  дар волшебный обещают,
И  в море ласково манят.

Рыбак забросил в море сети
И ждет богатый он улов,
На берег лодку направляет
И  улыбается без слов.

И снова слышит он: волнуясь
Всё волны стонут и кричат,
Сердито плещутся, беснуясь,
И преграждают путь назад.

Из лодки вышел он и сети
На берег из воды ведет,
И чудо видит: дева нежно
Руками белыми зовет.

Глаза ее дИвно смеются.
На непокрытой голове
Всё золотые кудри вьются
В морской завитые траве.

Ее он крепко обнимает,
Ласкает жарко, горячо,
Она кудрями покрывает,
Целует, нежит и влечет.

В свою хижину он влечётся,
Прижав ее к своей груди.
Не видит, как луна смеётся,
Смеются звезды как над ним.

Но вдруг рыбак остановился
И видит бледен, изумлен:
Глаза у девушки закрыты
 И труп холоден и студён.

Ее он долго обнимает,
Ласкал и нежно звал её.
Она очей не открывает,
Не поднимает головы.

Он согревал её дыханьем,
Своею грудью грудь ее.
Не видит, как луна смеется,
Смеются звезды в вышине.

Взошла заря и солнце встало,
Волна сурово бьёт о брег,
Рыбак, сломлённый и печальный,
И труп пред ним лежит, как снег.



 
Обратно към [Емануил Попдимитров] [СЛОВОТО]