Духът на левски

Величка Петрова
ДУХЪТ НА ЛЕВСКИ

Духът народен,
още помни  Левски!
Мечтателят на благотворен  ред
е знамето,
което пази днеска,
пътя му на жертвен дълг несрет.

Истински е.
Сбрани са в тефтера
родната страна и свобода.
И се ражда святата химера,
вярата,
че друг ще е света.

Песните му, бисери признати,
жалят го  с капчука на кръвта.
Свирепеят нощи мраковати.
С обич само среща го смъртта.

Зениците 
блестят с камите остри,               
посичали духа му горд и блед.
И макове от мъченика,
мостри… 
аленеят из конака клет.

С въпросите увисва
неповторен,
без живот, без дъх,
потънал в мрак.
Бесилката с лика му непокорен
през вековете
е  камбанен знак.

И до днес е вяра многолика,
на старци, майки и бащи, деца.
И огрява обич слънчо лика 
лицето му безсмъртно на звезда.
                28.02.2019г.