Трети март

Величка Петрова
ТРЕТИ МАРТ

Най-истинският празник е това.
България с изправена глава,
си спомня
гордо
своите деди,
преминали през ужас и беди.
Бенковски!
Ботев!
Левски – синове,
разлистват в нас мечтани светове.
И ето че венци на този ден,
сърцата
с дух поднасят
възроден.
Родината история кове
с най-будните си млади синове.

Най-старата история е тук,
живее в нас
с планинския капчук,
който ни разказва чудеса,
за българската участ и съдба.

Най-истинският празник е това!
България е свята синева.
               3.03.23г.