Иван Светличный. 1929-1992 Всегда узник

Алёна Агатова
Сами себе возводим тюрьмы,
И сами в них потом живем,
Себя же сами стережем,
Уж тюрем - тьма,
и в тюрьмах - гурьбы.

А нам-то, нам-то что с того?
Ограду ставим за оградой.
Одни субботники! Авралы!
Уж  мы - не мы. Оно само

Сложилось так, так повелося
Так издавна ведется до сих...
Слепорожденный для тюрьмы,

Кому пенять и на кого?
На Бога? чёрта лысого?
Тюрьма ж - своя, и сами мы.


ЗАВЖДИ В'ЯЗЕНЬ

Самі собі будуєм тюрми,
Самі в них потім живемо,
Самі себе стережемо,
Вже тюрем - тьма,
і в тюрмах - юрми.

А ми - нічого. Женемо
За муром мур, за муром мур ми.
Суботники! Аврали! Штурми!
Вже й ми - не ми. Воно само

Так склалося, так повелося
І так ведеться здавна й досі.
Сліпонароджені в тюрмі,

Кому поскаржимось? На кого?
На чорта лисого? На Бога?
Тюрма ж - своя, і ми - самі.