Иван Драч 1936-2018 Блудный сын Американский вариа

Алёна Агатова
В Лос-Анджелесе, прямо на газоне,
Свалился человек в траву ничком
И видит сквозь планету: пляшут кони
И пляшет Роська в буйстве их зрачков.

Свалился он и сквозь всю землю видит
Траву свою и тропочку свою,
Такую, что не может отделить он
От той гречишной тропочки в раю.

Свалился он под пальмами чужими
И видит ивняки, и чагари,
Седую мать за серыми дверями,
Где жмутся на стропилах две звезды.

Свалился человек, и сил нет встать,
И кранами его не увезти.
Он видит сквозь планету: вышла мать,
Он сквозь планету шепчет ей:"Прости".

Кто он такой? Чего он так рыдает?
Что слёзы сушит он исподтишка?..
То блудный сын. И кто его не знает?
Виски его уж тронула зима.

В Лос-Анджелесе, прямо на газоне,
Свалился человек на землю ниц.
Над ним  железные рокочут кони
И небо стонет от железных птиц...

Рось — река на Украине, правый приток Днепра. Роська - правый приток Роси.

Блудний син (Американський варіант)

В Лос-Анджелесі, просто на газоні,
Впав чоловік в травицю долілиць
І бачить крізь планету: грають коні
І грає Роська в шалі їх зіниць.

Впав чоловік і бачить крізь всю землю
Траву свою і стежечку свою,
Таку свою, що геть не відокремлю
Від тої споришевої в раю.

Впав чоловік під пальмами чужими
І бачить верболози, й чагарі,
І сиву матір з сивими дверима,
Де туляться на кроквах дві зорі.

Впав чоловік, і годі йому встати,
І кранами його не підвести.
Він бачить крізь планету: вийшла мати,
Він крізь планету шепче їй: "Прости".

Хто він такий? Чого він так ридає?
Чого він сльози сушить крадькома?..
Це блудний син. І хто його не знає?
На скронях в нього вже кипить зима.

В Лос-Анджелесі, просто на газоні,
Впав чоловік в травицю долілиць.
Над ним ревуть тяжкі залізні коні
І небо стогне від залізних птиць...