Берег берёзовый

Марина Юрченко Виноградова
— Тише, родное! – баюкаю сердце в груди.
Как совладать с этой нежностью, хлынувшей разом?
— Берег берёзовый, в детство меня уведи,
мой непутёвый, бедовый, бездонный и разный.

Даль велика, но стараюсь приехать зимой:
снега вдохнуть, родовому гнезду поклониться,
к предкам сходить на погост и скорее домой,
чтобы увидеть родных посветлевшие лица.

Спорить не в силах с крылатой упрямой судьбой.
Прав ли, не прав человек – только век подытожит.
Все, кто уехали, родину взяли с собой.
Тщетно пытаться их клясть.
И завидовать тоже.


Бераг бярозавы
 
— Цішэй, роднае! - люляю сэрца ў грудзі.
Як управіцца з гэтай пяшчотай, якая лінула зараз?
— Бераг бярозавы, у дзяцінства мяне адвядзі,
мой шалапутны, адчайны, бяздонны і розны.

Далеч вялікая, але імкнуся прыехаць узімку:
снягі ўдыхнуць, радавому гнязду пакланіцца,
да продкаў прыйсці на цвінтар і хутчэй дахаты,
каб убачыць родныя знаёмыя твары.

Спрачацца не ў сілах з крылатым упартым лёсам.
Ці мае рацыю, ці не чалавек - толькі стагоддзе падагульніць.
Усе, хто з'ехалі, радзіму ўзялі з сабой.
Дарэмна спрабаваць іх клясці.
І зайздросціць таксама.

    Перевёл Максим Троянович

      
http://stihi.ru/2023/04/30/5365




      Angulus ridet/лат./
      Местечко мне улыбается
     (употребляется по отношению к месту, которое нравится)
      Автор высказывания: Квинт Гораций Флаккус.