Янка Купала - Когда сердце заноет вдруг

Денис Говзич Дг
Когда сердце заноет вдруг и заболит,
И захочешь излить свою боль ты в мольбе,
Так вот, брат молодой, мой послушай совет,
К кому в этот момент обратиться тебе...

Среди поля — иль где-то над быстрой рекой
Себе камень большой и холодный найди
И горячей своей молодою главой
Ты с измученным сердцем к нему припади.

И все искренне, смело ему расскажи,
Поделись своей болью, своею нуждой,
Всю измученность сердца ему изложи
И при том окропи брилльянтИстой слезой.

От горячей слезы станет камень теплеть,
Солнца луч отразит в себе слезы твои;
Под тот отблеск в душе станет сразу светлеть,
Вся печаль и обида уйдет изнутри.

И пойдешь себе с легкой, спокойной душой...
Смело!.. Камень не высмеет боли твоей...
А коль снова печаль овладеет тобой -
То к наперснику ты возвращайся смелей.

К людям?.. не обращайся с бедою своей,
Твои слезы ничем их не смогут задеть;
Их сердца тверже самых холодных камней -
Ни слезою, ни скорбью их не отогреть!

ЯНКА КУПАЛА
1919

Перевод Дениса Говзича

И ОРИГИНАЛ

Калі часам табе сэрца ные, баліць
І захочаш свой боль прад кім выліць ў жальбе,
Дык вось, брат малады, я тут раду падам,
Да каго бы ў той час ды звярнуцца табе...
 
Сярод поля — ці дзе там — над быстрай ракой
Сабе камень вялікі халодны знайдзі
І гарачай сваёй маладой галавой
З сэрцам змучаным ты да яго прыпадзі.
 
І усё ты яму шчыра, смела кажы,
Падзяліся усім сваім болем-жудой,
Ўсю балесць свайго сэрца прад ім ты злажы
І пры гэтым скрапі брыльянцістай слязой.
 
Ад гарачай слязы камень стане цяплець,
Ў лучах сонца адсвецяцца слёзы твае;
Пад іх водбліск ў душы ураз стане святлець,
Уся сумнасць жуды адхлыне ад яе.
 
І адыдзеш ты з лёгкай, спакойнай душой...
Смела!.. Камень не высмее болю твайго...
А ўспануе нядоля ізноў над табой —
Да наверніка смела вярніся свайго.
 
Да людзей?.. О, ніколі не йдзі да людзей,
Бо не змогуць яны тваіх слёз зразумець;
Ад халодных каменняў іх сэрцы цвярдзей,—
Ні слязой, ні жальбой іх табе не сагрэць!
 
Янка Купала
[1919]

ДАЛЕЕ

Янка Купала - Явор и калина
http://stihi.ru/2021/04/24/3221