Томас Кэмпион. Третья Книга песен 1617 - 15

Лукьянов Александр Викторович
Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Третья Книга песен (1617) – 15

Огню нужны хорошие дрова,
Цветы растут, где солнце и трава.
Коль в сердце нет тепла – надежды нет;
Ну как любить? где утешенья свет?

Признаюсь честно, твой приятен взгляд!
Ты можешь подарить огонь услад!
Коль беден я, на что всё это мне?
Люби свой клад, как скряга, в тишине!

Молитвы движут небом – не тобой;
Но всё ж небесной формы облик твой;
И снова помолюсь я, чтоб найти
В твоём уме небесные пути!

Моей любви царица, ты – свята!
Твоя любовь пусть мне зажжёт уста!
Не плакать больше о тебе позволь,
И благодатью вылечи мне боль.


Thomas Campion (1567 — 1620)

Third Booke of Ayres (1613) - 15

Fire that must flame is with apt fuel fed,
Flowers that will thrive in sunny soil are bred.
How can a heart feel heat that no hope finds?
Or can he love on whom no comfort shines?

Fair! I confess there's pleasure in your sight!
Sweet! you have power, I grant, of all delight!
But what is all to me, if I have none?
Churl, that you are, t'enjoy such wealth alone!

Prayers move the heavens but find no grace with you;
Yet in your looks a heavenly form I view,
Then will I pray again, hoping to find.
As well as in your looks heaven in your mind!

Saint of my heart. Queen of my life and love,
O let my vows thy loving spirit move!
Let me no longer mourn through thy disdain;
But with one touch of grace cure all my pain.