Томас Кэмпион. Третья Книга песен 1617 - 24

Лукьянов Александр Викторович
Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Третья Книга песен (1617) – 24

Не найти для сердца слов,
   Только горечь размышленья;
Торжества не слышен зов,
   Не поможет утешенье.
Для отвергнутых сердец
Лишь отчаянье – венец.

Те счастливцы, если им
   Встречи нежные по нраву!
Тень надежд, восторгов дым –
   Не сверхценность, а забава!
Мудрость каждому дана,
Чтоб предвидеть всё сполна.

Не уменьшат всё же страсть
   Осторожность иль искусство;
Есть ещё такая Власть –
    Зло терпеть, когда есть чувство.
Пусть не снидет благодать,
Чем всё сразу потерять.



Thomas Campion (1567 — 1620)

Third Booke of Ayres (1613) - 24

Could my heart more tongues employ,
   Than it harbours thoughts of grief;
It is now so far from joy.
   That it scarce could ask relief.
Truest hearts by deeds unkind
To despair are most inclined.

Happy minds, that can redeem
   Their engagements how they please!
That no joys or hopes esteem
   Half so precious as their ease!
Wisdom should prepare men so
As if they did all foreknow.

Yet no art or caution can
   Grown affections easily change;
Use is such a Lord of man,
   That he brooks worst what is strange.
Better never to be blest,
Than to lose all at the best.