Томас Кэмпион. Четвёртая Книга песен 1617 - 4

Лукьянов Александр Викторович
Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Четвёртая Книга песен (1617) – 4

Эрот, прикрой мои глаза!
Чуму гони, что душу травит!
Коль не моя навек краса,
Пусть иногда мне склонность явит.
Иль неба свет для одного?
Иль звёзды только для него?

Глупец лекарство ждёт от бед,
Но только боль приносит это;
Усердье моралистов – вред,
Зачем нам строгие обеты.
И коль объятья ищешь ты,
Забудь изъяны красоты.



Thomas Campion (1567 — 1620)

Fourth Booke of Ayres (1617) - 4

Veil, Love, mine eyes! O hide from me
The plagues that charge the curious mind!
If beauty private will not be,
Suffice it yet that she proves kind.
Who can usurp heaven's light alone?
Stars were not made to shine on one!

Griefs past recure, fools try to heal.
That greater harms on less inflict.
The pure offend by too much zeal;
Affection should not be too strict.
He that a true embrace will find.
To beauty's faults must still be blind.