Мечти

Надежда Ангелова
А колко ми дотегна от калта,

с полепващите мръсни, хладни пръсти,

а мокри са ресниците му гъсти,

в небе такова как да полетя?

И вятърът с трепереща ръка,

докосва ме. Немил-недраг се скита,

а зимата е зад превала скрита...

Ех, ветре мой, какво да ти река?


И аз се се чувствам като теб и пак,

пилееш ми душата, като плява,

копнеж несбъднат, ветре, си остава,

тъй чистият и нежен пухкав сняг.

Градът – графитна сянка. Вечерта,

беззвездна, зла сред локвите се гуши...

Порои, или злобни, гладни суши...

Човекът сам съдбата си черта.


Все пак нощта към мене е добра,

сън неспокоен кратък ми дарява,

дете съм, сняг вали и е такава,

каквато беше детската игра.

А после пак ме стряскаш, ветре, ти

и как веднъж дори не ме пожали,

в съня снежинки бяха заваляли...

Присмиваш се: Мечти, мечти, мечти...