Кава вiд Богдана

Олег Мингалев
Богдан смирненько каву попивав
Дивуючи послів шляхетних
Котрим смак ніздрі забивав
Ніяк до кави не причетних
Не навчених, бо з Лондона вони!
Та й Ватікан того не знав, бо боронив
Свої міста і турок ще не полонив...
Інакшу долю мав Хмельницький.
Тож теревенив на турецькій
Польській чи латині.
Як цезар той сидів на Палатині
Султана - братом називав...
Бо фехтував той по-мистецьки!
І лист від Кромвеля читав
Та на рескрипт забити цвях
У богодільню єзуїтів обіцяв
Смаколиком з рогами заїдав
Півмісяцем з печі козацької як слід
Доставленим кухаркою послові
Без зайвих слів та без полови
Те круасаном стало називатись...
Легким як пух та ще й пузатим!
Парижем, Лондоном пішло у хід…
Затим із сливами смачними пирогами
Горілкою, щоб дригати ногами
З кухаркою у танцях навздогін
Вертаючись додому без колін.

31 грудня 2023 або Першого від Другого пришестя року