И кой каквото и да ти говори

Надежда Ангелова
Последваш ли ме – гледай да не видя,

бъди ми сянка. Вятър ми бъди.

Понякога горча, като обида,

понякога съм тази – отпреди.


Последваш ли ме – пътят ми е трънен,

издрани са ми голите бедра.

Да ме облича някой там  се пъне...

Последната ми риза се съдра.


Последваш ли ме – гледай да си този,

на аутодафето подал ръка.

Не обещавам ни звезди, ни рози,

лъжата няма как да изрека.


Последваш ли ме – канари, понори,

това те чака. Аз вървя без път...

И кой каквото и да ти говори,

раздялата съвсем не значи смърт.