Тарас Шевченко. Не завидуй богатому...

Михаил Каринин-Дерзкий
Не завидуй богатому:
Богатый не знает
И ни любви, и ни дружбы —
Он всё покупает.
Не завидуй могущему —
Он волю ломает.
Не завидуй и славному:
Славный очень знает,
Что не его люди любят,
Но тяжкую славу,
Что он тяжкими слезами
Вылил на забаву.
А молодёжь как сойдётся,
Да любо, да тихо,
Яко в раю же, — ан смотришь:
Ворочится лихо.
Так не завидуй ж никому,
Смотри на мир ширше:
Нету бога в грешном мире,
Нет его и выше.

                4 октября 1845,
                Миргород




Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
А молоді як зійдуться,
Та любо, та тихо,
Як у раї,— а дивишся:
Ворушиться лихо.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.

                4 октября 1845,
                Миргород