Томас Кэмпион. Четвёртая Книга песен 1617 - 10

Лукьянов Александр Викторович
Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Четвёртая Книга песен (1617) – 10

Любит, иль нет? люблю я иль скончаюсь?
Оставит, нет? – за ней бегу, терзаюсь!
Дала бы утешенье мне она,
Стал богачом бы, счастлив был сполна!

Исполнились бы все мои желанья,
Дарил бы ей усладу в ликованье:
Её одну любил бы без труда,
Кто любит внешность – верен не всегда.

Вот был бы магом я, при дозволенье,
Её очаровал бы без сомненья.
Но в страсти той услад мы не найдём,
Никто не должен каяться потом.


Thomas Campion (1567 — 1620)

Fourth Booke of Ayres (1617) - 10

Love me or not, love her I must or die;
Leave me or not, follow her, needs must I,
O that her grace would my wished comforts give!
How rich in her, how happy should I live!

All my desire, all my delight should be.
Her to enjoy, her to unite to me:
Envy should cease, her would I love alone:
Who loves by looks, is seldom true to one.

Could I enchant, and that it lawful were,
Her would I charm softly that none should hear.
But love enforced rarely yields firm content;
So would I love that neither should repent.