Синяя птица - из С. Граховского

Анатолий Слободянюк
(с белорусского)
--------------------------
Осенний дождь меня сморил,
смыл буквы, строки притоптал
и синей птицей сон парил,
и много сказок нашептал…

Повел над тихою рекою
к высоким тополям, смотри,
от них уже подать рукою
до кармазиновой зари,

что разлилась над нашим краем,
над горизонтами полей.
Мне вся земля казалась раем
и люди стали все добрей.

На плечи голуби садятся,
весь мир объятья распростёр,
где зубр с лосихою глядятся
в хрусталь задумчивых озёр.

Во ржи  воркует перепелка.
Жар-птицы в небо поднялись,
И дуб столетний у проселка
с березкой белой обнялись.

С лозинки спрыгнула синица,
чтоб с куликом поговорить,
и рассказала, что боится
на солнце крылья опалить.

Там все, не зная зла, живут.
Там нет врагов, там все друзья.
И взявшись за руки идут
со мною, как одна семья.

…Вчерашний дождик, на  зарнице,
сегодня новым утром стал,
сон испарился синей птицей,
что столько сказок нашептал.

Я на просторный мир взираю,
где всё ценю и всё люблю.
И всё мечтаю, чтобы раем
мы Землю сделали свою.
---------------------------

БЛАКІТНАЯ ПТУШКА
(Сяргей Грахоўскі)

Мяне асенні дождж загушкаў,
Лісты прыбіў і прытаптаў,
Сон прыляцеў блакітнай птушкай
I столькі казак нашаптаў...

Павёў над ціхаю ракою
Пад белыя ясакары,
А ўжо адтуль падаць рукою
Да кармазынавай зары,

Што над зялёным небакраем
Усё ўздымаецца вышэй,
I мне зямля здалася раем,
А людзі сталі харашэй.

На плечы галубы садзяцца,
Я з імі ў белы свет іду,
Дзе зубр з ласіхаю глядзяцца
Ў паружавелую ваду.

Спяваюць перапёлкі ў жыце,
Жар-птушкі вылятаюць з траў,
А на пагорку дуб, як віцязь,
Бярозку белую абняў.

Сініца кланяецца слонцы
I ёй гаворыць, летучы:
«Баюся толькі я аб сонца
На крылах пер’е апячы».

Пазбыўшы зайздрасць, злосць і мукі,
Да кармазынавай зары
Ідуць, пабраўшыся за рукі,
Усе найлепшыя сябры...

...Мяне асенні дождж загушкаў,
А новы ранак прывітаў,
Сон паляцеў блакітнаіі птушкай,
Што столькі казак нашаптаў.

У свет прасторны пазіраю,
Дзе ўсё шаную і люблю.
Каб захацелі людзі, раем
Зрабілі б нашую Зямлю.
---------------------------