Николай Зеров 1890-1937 Данте

Алёна Агатова
Долиной дивной, без руля, весла,
Мы плыли с ним вдвоём -  я и Вергилий.
Он был весь как из бронзы - и к далёким лилиям
Река неведомая нас на волнах несла.

Кувшинок там плелось без счёта и числа,
Забрезжил свет в пустыне златоволной;
Тонул я взглядом в тех белёсых волнах,
А слух тонул в речах небесного посла.

Я слышал: "Лилии, что источают чары,
Далёко от земли, от valle lacrimarum,
Рукой могучею посеяны, взросли;

Далёко от земных тревог и перепалки,
Колышутся средь грёз извечных двойники
Сонетов и канцон грядущего Петрарки".

23.04.1921

vallе lacrimarum - долина слёз.

Сагою дивною, без демена й весла,
Ми пропливали вдвох, – я й чарівник Вергілій.
Як бронза він різьбивсь – і до далеких лілій
Ріка незнана нас, гойдаючи, несла.

Латаття там плелось без ліку і числа,
На світ займалося в пустелі злотохвилій;
Я поглядом тонув у тій наплаві білій,
А слухом – у речах небесного посла.

Я чув: “Ці лілії, що упояють чаром,
Далеко від землі, від valle lacrimarum
Зросли тут засівом потужної руки;

Далекі від тривог і від земної сварки,
Колишуться і снять, одвічні двійники
Сонетів і канцон майбутнього Петрарки”.

23.04.1921