Просто песенка

Юля Жинь
сказочка, сказочка,
сказочка поёт

пташечка, пташечка
малая живёт

розочка, розочка
ясная цветёт

сердцейко, сердцейко
милого всё ждёт

бабочка, бабочка
крылышками бьёт

ласточка, ласточка
нам весну несёт,
нам весну несёт


*



*

иллюстрация: рис. 534 Фрагмент декора покрывала с мотивом души. А.Горбач, Бялыницкий р-н Могилёвской обл.

*

"     А.Сiдарэнка (1889 г.н., Чавускi р-н) расказвала, што яе бабуля Хрысцiна, якая яшчэ памятала французаў, называла галоўнымi багамi Мацi-Зямлю i Бацьку-Сонца. Ад iх пайшло ўсё жыццё - i людзей, i прыроды.

      А вось легенда пра тое, як Бацька-Сонца i Мацi-Зямля стварылi Вясну, Ярылу i Купалiнку. Хадзiў Бог па зямлi ў старых, стаптаных лапцях, дранай свiце i аблезлай аўчынай аблавушцы. Бачыць ён, як бедна жывецца людзям на зямлi, холадна i голадна iм. I не ведае Бог, чым дапамагчы. Паслаў ён тады на зямлю сваiх прарокаў - Iлью, Пятра, Паўла ды Мiколу. I тыя нiчым народу не памаглi. Тады Бацька-Сонца i Мацi-Зямля стварылi Вясну, Ярылу i Купалiнку. Вясну -- для цяпла i кветак, Ярылу -- для росту жыта на нiве, Купалiнку -- каб весялей жылося, хацелася спяваць i скакаць. Вось i ўся казка. Вось i мы пяём гэтыя песнi i гуляем (запiсана ад У. Скiтовiч, 1881 г.н., Магiлёўская вобл.)."

стр.64-65, "Беларускi арнамент. Ткацтва. Вышыўка" / М.С. Кацар; пер. з рус. мовы, лiт. апрац. i навук. рэд. Я.М.Сахуты. -- 4-е выданне, Мiнск, Беларусь, 2023 г. -- 224 с.: 600 iл.