Леся Украинка 1871-1913

Михаил Юсин
Сім струн.

Fa (Сонет).
*
(с украинского).

Фантазия! Ты чародейская страна,
Что мир вдохнула в вековые пустыри,
Вложила чувственность в поблекший луч зари,
Почивших в сумраке подняла ото сна.

Студёность волн ты оживляешь в море,
И там, где ты-там радость и весна.
Тебя приветствуя, фантазия одна,
Поникшее чело подъемлем вскоре.

Фантазия, богиня легкокрыла,
Сиянье грёз для нас ты приоткрыла,

И твердь земную с радугой связала-

Земную колыбель с нездешней далью,
И если бы душа тебя не знала,
Была бы жизнь наполнена печалью.
*

Фантазіє! ти сило чарівна,
Що збудувала світ в порожньому просторі,
Вложила почуття в байдужий промінь зорі,
Що будиш мертвих з вічного їх сна,

Життя даєш холодній хвилі в морі!
Де ти, фантазіє, там радощі й весна.
Тебе вітаючи, фантазіє ясна,
Підводимо чоло, похиленеє в горі.

Фантазіє, богине легкокрила,
Ти світ злотистих мрій для нас одкрила

І землю з ним веселкою з’єднала.

Ти світове з’єднала з таємним,
Якби тебе людська душа не знала,
Було б життя, як темна ніч, сумним.
*
1890 г.